Što smo radili u 2016. godini

Početkom 2016. postajemo članovi međunarodne strukovne organizacije Animal Assisted Intervention International (AAII), u području terapije potpomognute životinjama (engl. Animal Assisted Therapy). Da bismo postali dio ove međunarodne obitelji, trebali smo ispuniti kriterije koji podrazumijevaju postojanje kvalificiranog stručnog kadra u području rehabilitacije, iskustvo u provođenju terapijskih aktivnosti potpomognutih životinjama (psima), te pridržavanje standarda o radu s korisnicima i psima pomagačima, koji uključuju i brigu o dobrobiti psa pomagača za vrijeme provođenja aktivnosti.

Nastavno primanju u članstvo, u svibnju predsjednica udruge Tea Selaković sudjeluje na međunarodnoj konferenciji u organizaciji AAII-a pod nazivom „Building a voice for the future“ u Pragu, gdje se uz zanimljiva predavanja održavaju i radionice, tijekom kojih su se iznosili prijedlozi za unaprjeđenje standarda o uključivanju pasa pomagača u rad s korisnicima, te načina školovanja pasa pomagača i edukacije njihovih voditelja.

AAII konferencija u Pragu.

Također tijekom svibnja, Igor Gaćeša, član stručnog povjerenstva udruge, boravi u posjetu etološkom odsjeku Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti, gdje se upoznaje s radom odsjeka, istraživanjima o kognitivnim sposobnostima pasa te stječe znanja o socijalnom učenju kod pasa i mogućnostima praktične primjene.

Svibanj je za udrugu bio mjesec prepun aktivnosti, pa smo tako obilježili dvije godine postojanja i rada udruge. Pred brojnim je uzvanicima održana prvi put i projekcija filma „Pas (kao) pomagač“, koji je sniman tijekom provođenja aktivnosti s našim psima pomagačima u nekoliko ustanova. Svi oni koji žele vidjeti film, a nisu do sada imali prilike, mogu to učiniti pristupom na ovu poveznicu.
Osim projekcije filma, predsjednica je uzvanicima prezentirala dosadašnje rezultate rada udruge, a tu prigodu iskoristili smo i za uručenje certifikata o osposobljenosti našim voditeljima – Sari Essert sa psom Riom i Matei Vuković sa psom Kairom.

Epilog svih aktivnosti koje udruga provodi jest rad s našim korisnicima, stoga smo u prvoj polovici godine završavali projektne aktvnosti iz prošle, 2015. godine, i pokretali nove projekte, kroz koje smo nastavili dosadašnje suradnje i pokretali nove.

U Dječjem domu Nazorova čak tri naša tima (voditelji i njihovi psi pomagači) sudjeluju u provođenju aktivnosti s djecom kroz grupni i individualni rad, uz suradnju sa stručnjacima ustanove. Stalna prisutnost aktivnosti sa psima pomagačima u ovoj ustanovi govori puno o otvorenosti stručnog kadra ustanove prema novim pristupima, a ovom se prilikom zahvaljujemo psihologinji ustanove i članici stručnog povjerenstva udruge Sandri Tolić na podršci u provođenju aktivnosti potpomognutih psima pomagačima sa štićenicima doma.

Aktivnosti potpomognute psima pomagačima u Dječjem domu Nazorova.

Ovu smo godinu nastavili i odličnu suradnju s Knjižnicama Grada Zagreba, a ciljevi provođenja aktivnosti potpomognutih psima pomagačima u ovoj ustanovi su razni – od poticanja čitanja preko integracije djece s teškoćama do uvođenja zanimljivih sadržaja u knjižnice kao važne faktore razvoja zajednice. Koliko su programi koje provodimo u suradnji s Knjižnicom Grada Zagreba važni za korisnike dječjeg odjela knjižnice, govori i činjenica da je u siječnju ove godine objavljen članak u glasilu Hrvatskog knjižničarskog društva s naslovom „Pomažu, motiviraju, usrećuju – psi pomagači u Dječjoj knjižnici Marina Držića“ , a suradnju s udrugom kao primjer dobre prakse knjižničarka Ana Pavlek predstavila je i na 13. okruglom stolu za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama u Gradskoj knjižnici Zagreb.

Rio i Sara u knjižnici.

Aktivnostima sa psima pomagačima vrata je ove godine otvorio i Centar za autizam iz Zagreba, gdje u suradnji sa stručnjacima ustanove Renatom Adamović, prof. def., i Anom Matoic, mag. rehab. educ., naši timovi sudjeluju u radu s djecom s intelektulanim teškoćama.

Astra s korisnikom Centra za autizam iz Zagreba.

Ovogodišnji projekti provode se uz financijsku potporu tvrtki HEP.d.d. i Dm – drogeriemarkt Hrvatska, koje su na svojim natječajima prepoznale vrijednost naših projekata i odlučili ih financirati. Uz pomoć djela financijskih sredstava dobivenih kroz projekte kupljena je vrijedna didaktička i IT oprema potrebna za svakodnevni rad udruge.

Volonteri su važan dio svake neprofitne organizacije, zbog čega smo izuzetno ponosni na svoje volontere, studente Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji sudjeluju u radu udruge i doprinose ostvarenju ciljeva kroz rad s korisnicima i asistiranje tijekom edukacije novih voditelja i njihovih pasa pomagača. Osim kroz rad s volonterima, suradnju s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom ostvarujemo i održavanjem predavanja za studente pete godine na temu „Pas kao pomagač“. Tijekom ovogodišnjeg predavanja studenti su imali prilike osmisliti aktivnosti u koje je uključen pas pomagač i sudjelovati u njima.

Tea Selaković, prof.rehabilitator i njezin pas pomagač Šira sa studentima Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta.

S ciljem povećanja kapaciteta, u listopadu ove godine započeli smo edukaciju II. generacije voditelja i stručnih voditelja pasa pomagača. Uvjete za uključivanje u program edukacije zadovoljile su četiri kandidatkinje sa svojim psima. Vjerujemo da ćemo do druge polovice iduće godine iz ove generacije imati prve osposobljene voditelje i pse pomagače koji će se uključiti u rad s korisnicima. Zahvaljujemo tvrtki Lush Hrvatska na donaciji dijela sredstava potrebnih za edukaciju jednog voditelja i njegovog psa. Također zahvaljujemo i HSUESV-u na ustupljenom prostoru za potrebe održavanja edukacije.

Volonterka Dina i Rosabell tijekom edukacije.

Jedan od ciljeva udruge za iduću godinu je osiguravanje vlastitog prostora s kabinetom za rad s korisnicima i uredskim prostorom. To bi idealno bila kuća s dvorištem. S tom idejom smo se povezali s još jednom udrugom, ILab, udrugom stručnjaka koja u svom prostoru nudi razne usluge za djecu s teškoćama, između ostalog i terapiju senzorne integracije, rane intervencije, baby handling i drugo. Obzirom na obostranu zainteresiranost za suradnju, počinjemo voditi razgovore o ostvarenju ovog cilja te o strukturi zajedničkog rada i suradnje.

Svjesni smo da je za unaprijeđenje znanja i vještina važna stalna edukacija, usklađivanje s međunarodnim standardima i povezanost s drugim organizacijama sličnih djelatnosti. Iz tih smo razloga u rujnu bili domaćini dvodnevnog radnog sastanka sa slovenskom organizacijom „Pet Zavod“, dok smo u prosincu ugostili predstavnike rumunjske organizacije „Dog Assist Association“ s ciljem razmjene iskustava.

Vjerujemo da ste prepoznali vrijednost rada naše udruge i aktivnosti koje provodimo! Stoga vas pozivamo da postanete dio našeg uspjeha doniranjem sredstava potrebnih za ostvarenje ciljeva udruge i kontinuirano provođenje programa s našim korisnicima. Donaciju možete uplatiti na žiro račun udruge:

HR2223400091110641103
PSI POMAGAČI
GJURE SZABA 2/2, ZAGREB

Zahvaljujemo vam u ime članova udruge i naših korisnika!

0