Udruga Psi pomagači provodi educiranje i certificiranje timova voditelja i stručnih voditelja i njihovih pasa pomagača, s ciljem njihovog uključivanja u terapijske i odgojno-obrazovne aktivnosti za potrebe raznih korisnika, primjerice djece s teškoćama, djece u vrtićima, školama, osoba s invaliditetom, osoba s kroničnim bolestima, starijih osoba u domovima i slično. Osim toga, pružamo i potrebnu podršku timovima kako bi se praksa njihovog uključivanja u terapijske i odgojno-obrazovne aktivnosti što više proširila. Programe educiranja koje provodi udruga osmislili su osnivači udruge i vanjski suradnici – stručnjaci različitih profila koji žele svojim znanjem pridonijeti što kvalitetnijoj i potpunijoj naobrazbi budućih timova.

Timovi Udruge provode terapijske i odgojno-obrazovne aktivnosti ili u njima sudjeluju, prema klasifikaciji krovne udruge Animal Assisted Intervention International, AAII.

Stručni tim udruge održava i predavanja o uključivanju pasa pomagača u terapijske i odgojno-obrazovne aktivnosti.

Naša je misija svojim radom širiti svijest u javnosti o pozitivnim učincima uključivanja pasa pomagača u različite oblike terapijskih i odgojno-obrazovnih aktivnosti.

Udruga Psi pomagači članica je krovne udruge Animal Assisted Intervention International, AAII.

U odlomcima koji slijede možete upoznati osobe koje sudjeluju u radu udruge:

Tea Selaković

Predsjednica

Educiranje timova iz područja edukacijske rehabilitacije, predstavljanje udruge, voditeljica psa pomagača.

Diplomirala sam na Edukacijsko – rehabilitacijskom fakultetu, te stekla zvanje profesor rehabilitator. Nakon što sam diplomirala shvatila sam da tek počinjem učiti, stoga sam vrlo brzo počela volontirati u projektima raznih udruga, primjerice Igra, Puž, Krila, Bistrići. Neke od značajnijih edukacija su NLP praktičar, NLP master, Brain Gym 101, Brain Gym OBO, radionice Carla Orffa – HUCO muzikoterapije, „Obiteljska terapija“ dr. Bastašića. Prekretnica u mom radu bila je u Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet gdje sam nakon intenzivne edukacije radila kao savjetnica obitelji korisnika terapijskih pasa na području cijele Hrvatske. Nakon te dvije godine ispunjene mnogim prekrasnim iskustvima i znanjem odlučila sam uzeti svog psa i uključiti ga u vlastiti rad s djecom s teškoćama u razvoju. S obzirom na vrlo specifičan način rada, pomanjkanje literature na hrvatskom jeziku i općenito mogućnosti edukacije za rad s psima pomagačima uvidjela sam važnost prenošenja svojega znanja svim zainteresiranima. Uključivanje pasa u terapijske i druge aktivnosti je vrlo zahvalan posao, no uključuje puno elemenata kojih mnogi nisu svjesni i zbog toga rade greške. Kroz posao spoznala sam specifičnost rada s različitim korisnicima, od djece s autizmom, intelektualnim teškoćama, cerebralnom paralizom, raznim oštećenjima vida, sluha, senzorike i motorike. To raznoliko iskustvo moja je riznica blaga koja mi pomaže pri novim izazovima tijekom rada s korisnicima. Šira, moj pas pomagač i ja radimo s djecom s višestrukim teškoćama i uživamo u pružanju prilike djeci da kroz smijeh i zabavu razvijaju svoje potencijale.

Igor Gaćeša

Dopredsjednik

Educiranje timova iz područja podučavanja, ponašanja i dobrobiti pasa, procjenjivanje osobnosti pasa kandidata za pse pomagače, predstavljanje udruge.

Školovanje u području ponašanja i podučavanja pasa završio sam u Austriji u International dog behavior and training school, pod mentorstvom Turid Rugaas, a daljnju edukaciju nastavljam uglavnom u inozemstvu, pa sam izmeđuostalog završio i edukaciju iz područja dobrobiti, emocija i kognicije kod životinja u organizaciji Kraljevskog zoološkog društva Škotske. Bavim se savjetovanjem vlasnika pasa s problemima u ponašanju, te održavam predavanja o ponašanju i problemima u ponašanju pasa. Moji su interesi usmjereni prema komunikaciji pasa, pitanju osjećanja i izražavanja emocija, kognitivnim mogućnostima pasa te praktičnoj primjeni tih spoznaja, između ostalog i u radu sa psima pomagačima. Svojim radom u ovome segmentu želim poboljšati kvalitetu poduke pasa pomagača upotrebom isključivo pozitivnih metoda i novih spoznaja o mogućnostima učenja, ali i podizati razinu svijesti o važnosti dobrobiti i kvalitete života pasa koje uključujemo u terapijske aktivnosti. Više o meni možete saznati na mojoj internetskoj stranici: www.igorgacesa.com.

Vida Živković

Koordinator

Upravljanje aktivnostima udruge, predstavljanje udruge, voditeljica psa pomagača, asistent u podučavanju pasa.

Po zanimanju sam audiovizualna i književna prevoditeljica. Kao voditelj psa pomagača Astre sudjelujem u raznim projektima i aktivnostima Udruge. S Astrom sam trenirala i u Ekipi spasilačkih pasa Hrvatske, do 2016. g. bili smo aktivni spasilački tim s položenim ispitima. Od 2008. intenzivno se bavim proučavanjem podučavanja pasa, pseće komunikacije, kognitivnog, emocionalnog i socijalnog života pasa. Kod Astre sam još dok je bila štene prepoznala iznimnu ljubav prema ljudima, posebno djeci, i posebnu osobnost, tako da je oduvijek želim uključiti i u terapijske i odgojno-obrazovne aktivnosti. Zato sam jedan od osnivača udruge Psi pomagači, jer želim da svi ljudi koji imaju pogodnoga psa i žele se uključiti u takve aktivnosti imaju priliku steći potrebna znanja i certifikat. Završila sam program Dog Training Foundations na akademiji za kliker trening Karen Pryor Academy for Animal Training & Behavior i tečaj o dobrobiti životinja na Sveučilištu u Edinburghu. www.vaurora.com

Sandra Tolić

Vanjski suradnik – psiholog

Educiranje terapijskih timova iz područja savjetodavne i razvojne psihologije.

Dragi psetoljupci, zovem se Sandra Tolić i rođena sam 25.07.1985. godine. Do 18-te godine života živjela sam u Osijeku, a nakon toga sam se presila u Zagreb radi studiranja gdje sam i završila psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu. Moj profesionalni i osobni razvoj započeo je u udruzi Hrabri telefon gdje sam volontirala, a zatim se zaposlila kao programski koordinator. Trenutno sam zaposlena u Dječjem domu Nazorova i volim rad s djecom koji me iz dana u dan ugodno iznenađuje i ispunjava svakojakim šarolikim emocijama. Volim raditi i educirati se. 2012. godine sam započela edukaciju iz Gestalt psihoterapije u Zagrebu pri Institutu za integrativnu gestalt terapiju Wurzburg i jednog dana se nadam raditi i dalje usavršavati na tom području stoga redovito sudjelujem na radionicama usko povezanim s gestalt psihoterapijom (u kolovozu 2014. sam sudjelovala na ljetnom treningu u organizaciji Gestalt instituta iz Los Angelesa).

Saša je rođena 25.10.2013. godine i trenutno je jedna od mojih najvećih sreća života. Živahna, svojeglava, pametnica, bez sekunde mira, ali vrlo draga, umiljata i ‘tepihoidna’ :).

Nadamo se da će našu ljubav osjetiti i drugi koji se uključe u rad Pasa pomagača. Na jednoj od radionica s djecom svjedočila sam izrazito pozitivnoj promjeni koju pas unosi makar u 45 minuta rada i tada sam odlučila aktivnije se uključiti u rad udruge. Saša je unjela najpozitivniju moguću promjenu u našu malu obitelj i nadam se da ćemo skupa razvijati i promicati sudjelovanje pasa pomagača u svakodnevnom psihosocijalnom radu s djecom i mladima, ali i odraslima.

 

Snimke našeg rada možete vidjeti na našem kanalu na YouTubeu, a naš rad detaljnije možete pratiti na našoj stranici na Facebooku.