Zašto pas, zašto pomagač“ naslov je predavanja koje udruga održava s ciljem podizanja svijesti o pozitivnim učincima pasa u terapijskim i drugim aktivnostima. Mnogi stručnjaci uviđaju socijalne, psihičke i tjelesne dobrobiti uključivanja pasa u terapijske programe, a ova praksa postaje sve više zastupljena i u Hrvatskoj.

Tijekom predavanja objasniti će se na koji način pas utječe na korisnika, zatim na koje načine možemo uključiti pse pomagače u terapijske i odgojno obrazovne aktivnosti te zbog čega su psi za nas ljude toliko posebni. Osim toga govoriti će se i tome kakve osobnost treba biti pas pomagač te zbog čega je važno voditi brigu o dobrobiti i kvaliteti života pasa pomagača.

Na kraju predavanja prikazuju se video zapisi i komentira se praktičan rad u kojem sudjeluju terapeut, pas pomagač i korisnik.

Predavanje održavaju članovi udruge Tea selaković prof. rehabilitator i Igor Gaćeša, savjetnik za ponašanje pasa.

Sadržaj predavanja:

  • O udruzi Psi pomagači
  • Uključivanje pasa u terapijske i druge aktivnosti
  • Socijalno – kognitivne sposobnosti pasa
  • Povezanost pasa i ljudi (eng. dog-human attachment)
  • Podučavanje i dobrobit pasa pomagača
  • Video snimke praktičnih primjera

Udruga je ovo predavanje održala na Filozofskom i Edukacijsko-rehabilitacijskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, u Centru za autizam Dubrava, zatim za članove Udruge edukacijskih rehabilitatora Grada Zagreba i Zagrebačke županije, kinološkog kluba Kutina, te za građanstvo Grada Karlovca, a u organizaciji Centra za mlade Grabrik. Predavanja su održana i u sklopu projekta koji su podržale Narodne novine i to u Osijeku, Virovitici i Makarskoj. Svake godine Tea Selaković, prof. reh., održi predavanje za studente Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, prilagođeno baš njima.

Ako ste zainteresirani da ovo predavanje održimo i za članove vaše ustanove ili organizacije, slobodno nam se obratite.