Timovi udruge provode tematske radionice u Dječjoj knjižnici Marin Držić

U suradnji s knjižnicama Grada Zagreba, odnosno Dječjom knjižnicom Marina Držića udruga održava tematske radionice. Trenutno su održane dvoje radionice s temama „Svijet osjetila“ i „Različitosti“, a treća „I ja mogu i ja znam“ planirana je 5. prosinca ove godine.

Nakon održanog predavanja na Filozofskom fakultetu djelatnici knjižnice su bili i više nego motivirani za suradnju. Početni dogovor je napraviti tri radionice do kraja ove godine i nastaviti suradnju iduće, 2015.godine s obzirom na interes raznih ustanova i mogućnosti terapijskih timova.

Radionice se održavaju u prostoru knjižnice, a namijenjene su njenim članovima – djeci iz lokalne zajednice korisnicima poliklinike Suvag, udruge Ozana i O.Š. Grigor Vitez.

Svaka radionica u trajanju od 60 minuta je povezana s određenom temom, a aktivnosti prilagođene mogućnostima i interesima djece koja sudjeluju. Važnost ovakvih radionica nadilazi samu interakciju sa psom, koja je vrlo važna. Kroz razne aktivnosti u kojima je uključen pas, u opuštenoj atmosferi, potiču se razna razvojna područja. Ovisno o karakteristikama teškoća djece, to mogu biti razvoj vestibularnog sustava, govora i komunikacije, osvještavanje vlastitog tijela, razvoj samopouzdanja i slično. Upravo zato je značajna individualna prilagodba svake radionice sudionicima, kako bi u 60 minuta djeca mogla dobiti najviše moguće.

Reakcija djece i uloga psa pomagača u uspješnoj realizaciji svake radionice je nedvojbeno jednoznačna. Djeca odlaze obogaćena iskustvom koje će još dugo pamtiti, koje ostavlja trag na njihovo viđenje svijete i svoga mjesta u svijetu. Pas kao pomagač svom voditelju čini most koji mu olakšava da motivira dijete, potakne ga na sudjelovanje i aktiviranje svojih potencijala. Sve se to događa kroz igru i puno smijeha, što i je najprirodniji način učenja djece.

0